Mangon sterilointi

Vaikeiden synnytysten ja hankalien valeraskausoireiden sekä juoksuihin liittyvien tulehdusten vuoksi, toisen pentueen jälkeen tuli aika sanoa Mangon kohdulle ja juoksuille hei hei.  Eilen koitti sitten päivä jolloin operaatio tehtiin eläinlääkäri Liisa Kotisalon toimesta. Kirjoitan tähän itselleni muistiinpanoa sterilisaation kulusta ja siihen liittyvistä asioista.

1.4.2010

Sterilisaatioaika oli klo 14.30, Mango söi edellisenä iltana normaali iltaruoan. Vettä oli tarjolla päivällä. Mango teki aamulla molemmat hädät ja ennen leikkausta se kävi vielä pissalla. Eläinlääkärissa kuunneltiin sydän ja sen jälkeen pistettiin esilääkitys ja kipulääke. Mango nukahti nopeasti syliini ja kun olin laskenut sen pöydälle lähdimme Katriinan kanssa kotiin odottelemaan. Klo 16.30 menimme takaisin ja Mango makoili vällyjen alla.  Samassa nukutuksessa hoidetiin hampaat, jotka menivät toisen pentueen aikana huonoon kuntoon.  Hintaa operaatiolle lääkkeineen ja hammaskiven poistoineen tuli 273€.

Kotona Mango kannettiin olohuoneeseen karvan päälle jatkamaan unia, se oli tässä vaiheessa vielä ihan kuutamolla. Amos oli selvästi huolestunut ja pyöri Mangon ympärillä ja vinkui. Se kävi monta kertaa nuuskimassa Mangon kuonoa ja kävi lopulta pötköttelemään ja vahtimaan tilannetta Mangon läheisyyteen. Noin klo 19.30 tulin Amoksen kanssa ulkoa ja ulko-oven ääneen Mango säpsähti ensimmäistä kertaa hereille ja yritti heti nousta ylös.  Se kävi vielä takaisin nukkumaan mutta vinkui samalla hiljaa. Sen sänkyyn oli hiukan tullut pissaa joten klo 20 kannoin sen ulos ensimmäistä kertaa. Mango pissasi samantein kun olin laskenut sen maahan ja kannoin sen takaisin sisään. Tämän jälkeen Mango joi vähän. Vinkuminen ja heräilyvaihe jatkui klo 22 asti jolloin Mango alkoi olla tuskaisen oloinen. Annoin kipulääkkeen joka vei kivusta ehkä suurimman terän pois mutta vinkuminen ja rauhattomuus jatkui aamuun klo 5 asti. Klo 23 jälkeen Mango oli jo itse jalkeilla ja se marhasi ympäri olohuonetta.

2.4.2010

Yöllä käytin Mangon ulkona 5 kertaa, joka kerralla tuli pissat ja kahdella kerralla myös pienet kakat. Ulkonakäyttäminen vähän aina rauhoitti sitä, mutta yö oli siis hyvin rauhaton.  Klo 5 aikaan lopulta vinkuminen loppui ja Mango kävi nukkumaan. Aamulla klo 7.30 käytiin ulkona ja otettiin antibiootti. Mango söi pari murua jauhelihaa. Klo 9 hyppäsi sohvalle ennenkuin ehdin estämään. Jäi sinne nukkumaan, tärisee.

klo 19.30 Päivä on mennyt varsin hyvin, Mango on nukkunut sohvalla suurimman osan päivästä ja tärinää lukuunottamatta ei näytä kärsivältä. On mahdotonta yrittää estää sitä hyppäämästä sohvalle, sohvalta alas se sentään sen verran varoo että ei ihan suinpäin hyppele. Pihalla on käyty ja haavaside on ihan kivasti vielä paikallaan. Kohta otetaan tämän päivän kipulääkkeet ja ilta-antibiootti.

3.4.2010

Aamulla otin haavasiteen pois, haava on siisti ja rauhallisen näköinen. Mango alkaa olla jo oma itsensä, hyppii sohvalle mutta varoo vielä alastuloa.

5.4.2010

Eilisestä lähtien Mango on ollut kun mitään leikkausta ei olisi ollutkaan. Nyt ongelmana on ollut sen pitäminen rauhallisena ja aloillaan. Myös ulkoilu tuottaa haasteita sen puolesta että on niin mutaista että haavaa pitää koittaa suojata jotenkin. Tänään aamulla Mango oksensi lääkkeen antamisen jälkeen. Mango ei aamulla syönyt joten todennäköiseksi lääke oli liian vahva tyhjään vatsaan otettavaksi.

Yksi muistiinlaitettava asia vielä: Mangon poistetussa kohdussa toinen sarvi oli kuroutunut umpeen keskeltä. Se selitää ainakin tämän toisen pentueen pienen koon.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Kommentit

 • Marja, Roosa ja Rocky  On 02/04/2010 at 22:17

  Kovasti toipumista Mangolle ! Olet ollut tosi kipeänä !
  Rauhallista Pääsiäistä koko perheelle 🙂

 • Saariston Poppoo  On 03/04/2010 at 06:15

  Toipumishaleja Mangolle!
  Kuulostaa aika samalta kuin Jaden kanssa, se oli tosi tosi levoton ekan yön, ja nukkui sitten enimmäkseen viikon mutta tosiaan 2-3 ekaa päivää kipeän oloinen. Toki helpotti joka päivä enemmän. Viikon jälkeen muistaakseni rupesi katselemaan siihen malliin että hyppää sohvalle jne….

  Toivotaan että kaikki menee hyvin!!

 • Katri  On 03/04/2010 at 17:42

  Mangolle paranemisia. Meillä likat toipui tosi nopeasti. Pari ensimmäistä päivää oli vähän hankala olo. Sitten joutuikin jo lenkillä toppuuttelemaan, ettei ruveta leikkimään, kun tikitkin vielä oli paikallaan. Tosiaan sai aina olla kyttäämässä, ettei hypi sohvalle ja sänkyyn. Nätisti parani haavat, vaikka joulu 2007 oli leuto ja vettä satoi. Tikit otin ite pois, läks helposti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: